The donut is popular in many countries and prepared in various forms as a sweet snack. There are two types of donuts available, ring doughnut and the filled doughnut which is stuffed with fruit preserves, cream, custard, or other sweet fillings. You can purchased donuts from bakeries and sweet shops, but it will be good if you can make it at home with this easy donuts recipe and enjoy with tea or coffee.
INGREDIENTS:
Flour – 2 ½ cup or 250 gm
Instant yeast – 1 tsp
Milk powder – 2 tbsp
Egg – 1
Sugar – 2 tbsp
Salt – ½ tsp
Butter or ghee – 2 tbsp
Oil – for frying
METHOD:
*Mix instant yeast, milk powder, egg, sugar, salt and butter or ghee in flour and make smooth dough with warm water.
*If milk powder not available, then use warm milk instead of warm water to make dough.
*Leave for one hour until double in size.
*Then make 8 round balls, cover and leave for proofing or Turn the dough out onto a floured surface, and gently roll out to 1/2 inch thickness.
*Cut with a floured donut cutter. Let donuts sit out to rise again until double.
*Cover loosely with a cloth. Heat oil in a deep-fryer or large heavy skillet to 350 degrees F.
*Slide donuts into the hot oil using a wide spatula.
*Turn donuts over as they rise to the surface.
*Fry donuts on each side until golden brown.
*Remove from hot oil, to drain on a wire rack.
*Decorate with chocolate frosting sauce, coconut glaze or plain glaze.
*Serve these yummy donuts and enjoy.
CHOCOLATE FROSTING SAUCE:
Icing sugar – 1 cup
Coco powder – 2 tbsp
Butter – 1 tsp
In a pan, add icing sugar, coco powder, butter and some water, cook until thick and creamy sauce.
Dip doughnuts into the glaze while still hot, and set onto wire racks to drain off excess.
COCONUT GLAZE:
Icing sugar – 3 tbsp
Water – 1 tsp
Desiccated coconut – as required
Mix icing sugar in water, apply on donuts and sprinkle coconut or leave plain icing glaze.
ڈونٹس کی مزیدار ریسیپی اردو میں آپکی سہولت کیلے
:-اجزاہ
میدہ -٢.٥ کپ
خمیر -ایک چا ے کا چمچ
پاووڈر کا دودھ -٢ کھانے کے چمچ
انڈہ -ایک عدد
چینی -٢ کھانے کے چمچ
نمک -آدھا چاۓ کا چمچ
مکھن یا گھی -٢ کھانے کے چمچ
تیل -فرائ کیلیے
:-ترکیب
میدہ میں خمیر ،پاؤڈر کا دودھ ،انڈہ ،چینی ،نمک ،گھی ڈال کر نیم گرم پانی سے گھوندہ لیں اور تقریباً ایک گھنٹے کیلیے رکھ دیں
تاکے آتا پھول کر سائز میں ڈبل ہو جائے -جب میدہ پھول جائے تو آٹھ عدد پیڈا بنا لیں اور دوبارہ سے ڈھاک کر رکھ دیں تاکہ مزید
پھول جائے -اب یا تو آدھا انچ کی موٹائی کی روٹی بیل کر ڈونٹ کٹر سے کاٹ لیں یا پھر پیڑوں کو ذرا سا دبا کر درمیان سے کسی
بوتل کے ڈھکن سے یا کسی کٹر سے کاٹ لیں -پھر مزید ٹھوڈی دائر کیلیے ڈھک کر رکھ دیں -کڑاہی میں تیل گرم کریں اور ہلکی انچ
پر گولڈن فرای کرکے نکال لیں ،اور پھر چاکلیٹ فروسٹنگ سوس یا کوکونٹ گلنر ،یا اَسینگ شوگر والے سادہ گلنر کے ساتھ
-جس طرح پسند ہو سجا کر چاہے کے ساتھ پیش کریں
:-چاکلیٹ فروسٹنگ سوس
ایسینگ شوگر -ایک کپ
کوکو پاؤڈر -دو کھانے کے چمچ
مکھن -ایک چا ے کا چمچ
ایک پین میں ایسینگ شوگر،کوکو پاؤڈر اور مکھن ڈال کر اتنا پکالیں کے گاڑھی سی سوس بن جائے -ڈونٹس کو اس سوس میں ایک سائیڈ سے ڈپ کرکے
سائیڈ پر رکھ دیں تاکے سوس سیٹ ہوجاے
:-کوکونٹ گلنر
آئسنگ شوگر -تین کھانے کے چمچ
پانی -ایک چاۓ کا چمچ
پیسا ہوا ناریل -حسب پسند
پانی میں آئسنگ شوگر مکس کرکے ڈونٹس پر لگایں اور اوپر سے پسا ہوا ناریل چڑھک دیں یا سادہ بھی گلنر رکھ سکتے ہیں
No comments:
Post a Comment